Jérémy Dumont 5tet – Eretz

Daar waar Jérémy Dumont op zijn debuut ‘Resurrection’ de kaart trok van speels lyrisme en doordacht modernisme duikt hij met ‘Eretz’ volledig het verleden in richting postbop gekoppeld aan een hedendaagse visie. Met saxofonist Godwin Louis en trompettist Jean-Paul Estiévenart als gedroomde sparring partners. ‘Eretz’ is Hebreeuws voor land en tevens voor diversiteit. Hiermee refereert Dumont naar de internationale cast waar hij zich voor deze cd mee omringt: de Amerikaanse saxofonist Godwin Louis, de Franse bassist Damien Varaillon, de Italiaanse drummer Armando Luongo en landgenoot Jean-Paul Estiévenart. In de openingstrack ‘Tough But Fair’ worden alle wijzertjes en knopjes onmiddellijk in de juiste richting gedraaid en geplaatst. Een gedreven bop-tempo met al meteen de eerste solomomenten van Jean-Paul Estiévenart en Godwin Louis. De eerste hoeven we hopelijk niet meer voor te stellen. Louis is op zijn beurt een jonge New Yorkse saxofonist die momenteel aan een stevige opmars bezig is. Bijna even imposant als Kamasi Washington, eenzelfde kleurrijke vestimentaire smaak maar vooral een veel gerichtere en afgelijnde speelstijl. De nummers op ‘Eretz’ variëren in lengte tussen vijf en negen minuten. Ideaal om een verhaal te ontplooien. En dat doen de heren ook. Telkens opnieuw komen ze gezwind naar voor. Zelfs de wat meer ingehouden stukken vertonen een urgente ondertoon. De ballad ‘Darn That Dream’ is daar een sterk staaltje van. Dat de vijf een internationale tournee achter de rug hadden vooraleer de studio in te duiken, hoor je duidelijk. Dit is geen beginnende band maar een hecht kwintet. Extra troef is de vintage klank. Plaats van opname was de mythische Jet Studio (Brussel). Mixing en mastering gebeurde door Dave Darlington (Samuel Blaser, Robin Verheyen, Wayne Shorter). Met deze ‘Eretz’ bewijst Jérémy Dumont dat hij vooruit wil en kan zonder zijn eigen reeds afgelegd parcours te verloochenen. Vooral ook live uiterst te smaken zoals we recent konden vaststellen tijdens de cd-voorstelling in de Jazzstation (Brussel). Ideaal voor een label als het Amerikaanse Origin dat grossiert in dergelijk materiaal.

Musici:

Jérémy Dumont: piano
Godwin Louis: saxofoon
Jean-Paul Estiévenart: trompet
Damien Varaillon: contrabas
Armando Luongo: drums

Georges Tonla Briquet – Jazz Halo