Jazzism review – mei 2016

Jérémy Dumont Trio – Resurrection

Jazzmuziek van een Brusselaar, de stad waar ook nog mensen wonen die zich er geheel op richten om iets moois te maken. Het rijtje pianisten dat Jérémy Dumont (in 2012 winnaar van de prijs voor “Jeunes Formations” in Comblain-la-Tour) als inspiratiebronnen oplepeltis veelzeggend: Chick Corea, Brad Meldhau, Bill Evans, Herbie Hankock, Robert Glasper. Grote namen uit het postbop- en modale tijdperk, aangevuld door de klanken van vandaag. Hier en daar een vleug impressionisme (Aaron, Since That Day), maar soms ook complexe ritmes (Matkot) die uit geluidsboxen van hiphoppers kunnen komen. Een gelukkig nu en dan een groove met een vetrandje, zoals in Blues For Tilou. Daarin horen we ook saxofonist Fabrice Alleman (sopraan en tenor), die op vier stukken meedoet. De langste compositie is In Between, waarin de era van John Coltrane en McCoy Tyner weer aangeraakt wordt.

■ Coen de Jonge