NRC.nl – 2 februari 2016

Dumont sprankelt in triodebuut

De Brusselse pianist Jérémy Dumont geldt als jonge belofte in de Belgische jazzscene. Met een diploma van het koninklijk conservatorium van Brussel en diverse aanmoedigingspijzen op zak laat de twintiger zich horen met diverse bands, waaronder zijn eigen trio en kwartet. Het albumResurrection is Dumonts leuke, sprankelende debuut als leider in een triobezetting met de bassist Victor Foulon en drummer Fabio Zamagni. In eigen moderne jazzcomposities toont Dumont zich een behendige speler die zich voor improvisaties mooi en logisch laat meevoeren door de melodie. De stukken zijn harmonieus van karakter, van gestileerde dromerigheid tot beheerste vaart. De spelers komen onderweg weinig stroomversnellingen tegen, al is er ritmische flexibiliteit. Speciale gast, saxofonist Fabrice Alleman, daagt in vier nummers meer uit, waardoor de jazz nog wat spannender wordt.

■ Amanda Kuyper